WhatsApp Image 2017-08-03 at 07.59.12

SMAM 1 Gresik Signs MoU of International Class Program (ICP) with P2LP State University of Malang

SMA Muhammadiyah 1 Gresik made a new breakthrough in the academic field. The principal on Wednesday (2/8/17) meets the Center for Educational Laboratory Development (P2LP) State University of Malang to sign the International Class Program (ICP) Memorandum of Understanding (MoU).

“This program is an effort to prepare learners more able to compete with the opening of MEA that can not be dammed again,” said Principal Ainul Muttaqin, S.P in his presentation in the meeting room P2LP UM. Ainul added 31 people who have entered ICP class X in SMA Muhammadiyah 1 Gresik ready to accept the material of international curriculum designed by Cambridge.

While dr. Mirjam anugerahwati, M.A., one of the team of experts from UM, stated that all facilities and infrastructures must be prepared starting from the classroom that conforms to international standards to equip teachers who are appropriate to the Cambridge curriculum. “ICP applies two curriculum, the National Curriculum and the Cambridge International Curriculum,” explained Mam Miri, her nickname. “Currently SMA Muhammadiyah 1 Gresik apply International General Certificate of Secondary Education.”

—————————————————————————————————————–

SMA Muhammadiyah 1 Gresik kembali membuat terobosan baru di bidang akademik. Kepala sekolah pada hari Rabu (2/8/17) bertemu pihak Pusat Pengembangan Laboratorium Pendidikan (P2LP) Universitas Negeri Malang untuk menandatangani nota kesepahaman (MoU) International Class Program (ICP) atau Program Kelas Internasional.
“Program ini sebagai upaya untuk mempersiapkan peserta didik lebih mampu bersaing dengan terbukanya MEA yang sudah tidak dapat dibendung lagi,” ungkap Kepala Sekolah Ainul Muttaqin, S.P dalam paparannya di ruang pertemuan P2LP UM. Ainul menambahkan 31 orang yang sudah masuk kelas X ICP di SMA Muhammadiyah 1 Gresik siap menerima materi kurikulum international yang disesain oleh Cambridge.
Sementara dr. Mirjam anugerahwati, M.A., salah satu tim ahli dari UM, menyampaikan bahwa segala sarana dan prasarana harus disiapkan mulai dari ruang kelas yang sesuai standar internasional sampai membekali guru pengajar yang sesuai kurikulum Cambridge. “ICP menerapkan dua kurikulum, Kurikulum Nasional dan Kurikulum Internasional Cambridge,” jelas Ibu Miri, panggilan akrabnya. “Saat ini SMA Muhammadiyah 1 Gresik menerapkan International General Certificate of Secondary Education (Sertifikat Internasional Pendidkan Menengah,” imbuhnya.

About the author: Vicky

English teacher | website content writer